Overføring av bilder med D-Star radioer.

Det er mange i gruppa her som har en D-star radio, men de har nesten uten unntak kun vært i bruk for tale, enten via reflektor eller lokalt. Å ikke teste ut de mulighetene som D-star gir er jo litt dumt, så da LA6XAA kjøpte en ny stasjonær radio, ble jeg enig med ham om å prøve å overføre bilder, oss imellom via den lokale D-star repeateren LD4FH-B (D-star har jo mange andre muligheter og, bl.a overføring av data.)

Eric, LA6XAA har en ICOM IC9700, og jeg LA3VW har en ICOM ID-5100. Det er litt forskjell i teknikken her, da Eric kan behandle bildene for sending via en PC. Programmet han bruker her heter ST-4001W og er gratis. Med dette kan han velge bilde fra arkivet, velge oppløsning og skrive inn evt. tekst på bildet før han overfører det til radioen. Jeg derimot, med min IC-5100 må kommunisere via bluetooth og en app. på mobiltelefonen. Den heter RS-MS1A og kan lastes ned fra Google Play til ett android nettbrett eller en mobiltelefon. Både appen og PC programmet kan lastes ned gratis.

Nå er det slik at jeg hadde installert denne appen på telefonen for lenge siden, men hadde ikke fått testet den noe serlig. Bluetooth til ID-5100 får du kjøpt som ett tilleggskort. Når radio og telefon er para, kan du styre radioen via denne appen. Kan for øvrig nevne at denne appen kan koples til følgende ICOM radioer som derved kan overføre bilder: ID-31 PLUS, ID-4100, ID-51 PLUS, ID-51 PLUS2, ID-5100, ID-52 via USB eller Bluetooth, IC705 via USB eller Bluetooth,  IC-9700, + noen andre med USB eller Bluetooth, f.eks. Kenwood TH-D74

Når det gjelder IC-9700 må bildene som du vil sende overføres gjennom routeren. Det gjelder både for PC og telefonen.

Bilde i oppløsning  320×240 pixler overført mellom LA6XAA og LA3VW.

Hvis du vil sende ett bilde, kan du fra appen velge dette fra camera eller arkiv. Når dette er gjort velger du kvalitet og størrelse. I kvalitet kan du velge Lav, Standard og Høy og i bildestørrelse velger du 160×120, 320×240 eller 640×480. Høyeste oppløsning og bildestørrelse tar selvfølgelig lengs tid å overføre. Jeg overførte ett bilde i høyeste kvalitet og det tok ca 12 min. å overføre, mens de lavere oppløsningene bruker adskillig mindre tid, ca 3 min. En annen ting som er fint er at du kan snakke mens du overfører ett bilde uten at det har noen innvirkning på kvaliteten. Vi har foreløpig bare overført bilder over vår lokale D-star repeater, men vi regner med at det går like greit via reflektor. Bilder du har mottatt kan du lagre på minnekortet i IC-705 eller IC-9700. Bilder du mottar med ID-5100 må  lagres i minnekortet på mobilen eller nettbrettet. Dersom du vil overføre mottatte bilder til en PC er eneste måte å ta ut minnekortet og sette det inn i PC’en. Har prøvd og det virker fint. Til slutt kan det nevnes at mens vi holdt på med testene, kom LA8WJ, Harald også innpå med sin IC-705. Her ble det og overført bilder både til og fra, via D-star repeateren LA4FH-B med feilfritt resultat. Det hadde vert interessant hvis noen flere er interessert i å prøve dette. det er bare å kalle oss opp over d-star repeateren LD4FH-B, så svarer vi hvis vi er i nærheten.

Dette innlegget ble publisert i D-Star, Teknikk. Bokmerk permalenken.