APRS Digipeateren LD4AA på Tveitheia i Åmli

Den 30. September fikk vi signaturen og LA3VW la den inn remote fra sitt hjemme-QTH samme dag. Det funket med en gang. Den hadde gått i prøvedrift på signaturen LD4AK inntil nå. Fra nå av går den under signaturen LD4AA som er det endelige kallesignalet.

Dette er vårt første oppsett under uttesting. En Argent Dataradio var montert inn i ett rustfritt stålskap sammen med ett 6A power. Dette kjørte greit helt til der rant vann inn gjennom coaxkabelen.


Vannet kom inn gjennom coaxkabelen fra en av antennene som står i toppen av stolpen.  Vi ser repeaterboden rett bak stolpen som er av det solide slaget.

Digipeateren gikk knirkfritt gjennom hele 2015 og 2016, men utover høsten 2017 ble den mer og mer tunghørt og til slutt døde den helt. Den ble ombygget og i dag består Digipeateren av følgende:

Radio: Kenwood TM-251E
Powersupply 1: Mascot 13,8 Volt /10 A
Powersupply 2: Mascot 12 Volt / 0,5 A
Tracker: Argent Data OT3m
Båndpassfilter: Procomm BPF 2/3-150

Bandpassfilteret er trimmet til følgende data med en HP 8751A Nettverksanalysator:

-3 dB Båndbredde: 1,893 MHz
Senterfrekvens: 144,800 MHz
Q 76,4
Gjennomgangstap: 0,95 dB

Dette er resultatet av korrosjon på PA-modulen i radioen

Den gamle digipeateren ble feilsøkt da vi kom hjem. Det viste seg at senderen var helt død. Mottakeren derimot så ut til å virke fint. Der var og en del korrosjon i N-pluggen til antennetilkoplingen, så der må ha vært vann i kabelen fra antenna i lengere tid. Når jeg åpnet radioen viste det seg at der var kommet inn en del vann i selve radioen og. På PA-modulen var beina helt oppetset. Noen andre komponenter og gjennompletteringer var og spist opp, samt mye korrosjon, så den er å anse somreservedeler.       

Dette er vårt andre og nåværende oppsett. Til høyre sees et Procom bandpassfilter. Foruten å være bandpass sørger det også for at det i fremtiden ikke kommer vann inn i radioen, da det har dreneringshuller i bunnen.

Den 12. Juli, 2018 døde digipeateren igjen. For å finne ut av årsaken til dette reiste    LA7LW og LA8ENA opp til digipeateren 3 dager senere. De hadde da med ny radio, ny tracker og et 3,3 A powersupply beregnet til trackeren. Det viste seg at det var Tor med hammeren som hadde vert på besøk. Begge hovedsikringene og begge linjesikringene var røket samt powera til tracker og radio. Heldigvis var der nye sikringer i skapet for 220V delen, men med 12 V powera var det verre. Dette ble midlertidig løst ved at både tracker og radio ble koplet på det nye poweret til trackeren som de hadde med opp. Det var nok helt på grensen til hva poweret klarte å levere, men det holdt til neste besøk som ble den 15. September 2018. LA8ENA, Vidar reiste da opp på motorsykkelen sin og monterte inn det reparerte poweret som nå hadde fått ny sikring + noen i reserve. Alt ser nå ut til å fungere bra.

Vidar, LA8ENA er kommet frem til parkeringsplassen og gjør seg klar for turen opp til toppen av Tveitheia. Det er Trågfjell som sees i bakgrunnen.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i APRS. Bokmerk permalenken.