APRS Digipeateren LD4AA på Tveitheia i Åmli

Digipeateren i Åmli  ble satt opp 26 September 2015.  Den ble satt opp med en midlertidig signatur (LD4AK) da vi ikke har fått den offisielle enda. Det varLA7LW, LA8ENA og LA3VW som reiste opp på Tveitheia den dagen. Det var strålende vakkert høstvær så LA8ENA kjørte opp med motorsykkelen sin, mens LA7LW og LA3VW brukte bil. Vi møttes oppe ved kraftverkets bygg på toppen av Århuskleiva. Derfra måtte vi bære alt vi trengte å ha med oss. Turen gikk greit og vi brukte vel ca 1 time opp til toppen.  Det var litt problemer å få opp døra, men det løste seg etter hvert. Inne var der utrolig mye muselort, men etter litt kosting ble det ganske bra. Digipeateren ble skrudd opp på veggen og tilkoplet en antenne. Hvilken vi bruker var vanskelig å finne ut av da det var umulig åfølge kablene opp i stolpen som hadde fire piskantenner. Ingen av kablene var merket. Den piskantenna vi brukte hadde fint SWR og så ut til å fungere  tilfredstillende. Der var og montert en UHF beamantenne i stolpen. Den tok vi med oss ned til gruppa. Da alt var koplet sammen satt vi på spenning og brukte mobilen for å sjekke om den kom opp på kartet. Det gjorde den. På veien nedover igjen hørte vi LA6XAA over Arendalsrepeateren. Vi prøvde å svare han med ett håndapparat men kom ikke skikkelig gjennom.

Her ser vi boden og stolpen med de 4 piskantennene. Det er en solid stolpe på ca 18 m.

Den 30. September fikk vi signaturen og LA3VW la den inn remote fra sitt hjemme-QTH samme dag. Det funket med en gang. Den går fra nå av under signaturen LD4AA som er det kallesignalet den har fått tildelt.

Dette er vårt første oppsett under uttesting. En Argent Dataradio var montert inn i ett rustfritt stålskap sammen med ett 6A power. Dette kjørte greit helt til der rant vann inn gjennom coaxkabelen.

Digipeateren gikk knirkfritt gjennom hele 2015 og 2016, men utover høsten 2017 ble den mer og mer tunghørt og til slutt døde den helt.

Den 19. Mai 2018 tok en del folk fra gruppa turen opp på Tveitheia for å sjekke digipeater-oppsettet. P.g.a.mye snø hadde det ikke vert mulig å komme opp tideligere. Gruppen besto av Ole-LA7LW, Wilfred-LA2VRA, Morten-LA9SGA, Vidar-LA8ENA og Odd, LA3VW. Vi reiste fra Arendal kl 0900 og var oppe på Tveitheia ca 2 timer senere i strålende varmt vær Inne i bua så det forholdsvis bra ut med tanke på museherjinger i løpet av vinteren. Riktig nok hadde de spist litt på kablene våre, men ikke så mye at det hadde blitt  kortslutning. Digipeateren ble prøvd og den nøklet, men den hadde ikke noe output. OK – ut med den og inn med en ny. Etter litt måling og feilsøking fant vi at antennekabelen var full av vann . Den ble da byttet ut med en annen tilfeldig antenne oppe i masta. Her var SWR bra og digipeateren kom opp på kartet. I og med at vi nå har montert inn ett bandpassfilter har vi sikret oss at det ikke lenger kan komme vann inn i radioen da filteret har dreneringshuller i bunnen.

Følgende ble montert:                      

Radio:Kenwood TM-251E
Powersupply 1:Mascot 13,8 Volt /10 A
Powersupply 2:Mascot 12 Volt / 0,5 A
Tracker:Argent Data OT3m
Båndpassfilter:Procomm BPF 2/3-150

Filteret er trimmet til følgende data med en HP 8751A Nettverksanalysator:

-3 dB Båndbredde: 1,893 MHz
Senterfrekvens: 144,800 MHz
Q 76,4
Gjennomgangstap: 0,95 dB

Dette er resultatet av korrosjon på PA-modulen i radioen

Den gamle digipeateren ble feilsøkt da vi kom hjem. Det viste seg at senderen var helt død. Mottakeren derimot så ut til å virke fint. Der var og en del korrosjon i N-pluggen til antennetilkoplingen, så der må ha vært vann i kabelen fra antenna i lengere tid. Når jeg åpnet radioen viste det seg at der var kommet inn en del vann i selve radioen og. På PA-modulen var beina helt oppetset. Noen andre komponenter og gjennompletteringer var og spist opp, samt mye korrosjon, så den er å anse somreservedeler.       

Dette er vårt andre og nåværende oppsett. Til høyre sees et Procom bandpassfilter. Foruten å være bandpass sørger det også for at det i fremtiden ikke kommer vann inn i radioen.da det har dreneringshuller i bunnen.

Den 12. Juli, 2018 døde digipeateren igjen. For å finne ut av årsaken til dette reiste    LA7LW og LA8ENA opp til digipeateren 3 dager senere. De hadde og med ny radio, ny tracker og et 3,3 A powersupply beregnet til trackeren. Det viste seg at det var Tor med hammeren som hadde vert på besøk. Begge hovedsikringene og begge linjesikringene var røket samt powerene til tracker og radio. Heldigvis var der nye sikringer i skapet, men med powere var det verre. Dette ble midlertidig løst ved at både tracker og radio ble koplet på det nye poweret til trackeren de hadde med opp. Det var nok helt på grensen til hva poweret klarte å levere, men det holdt til neste besøk som ble den 15, September 2018. LA8ENA, Vidar reiste da opp med motorsykkelen sin og monterte inn det reparerte poweret som nå hadde fått ny sikring + noen i reserve. Alt ser nå ut til å fungere bra.

Vidar, LA8ENA er kommet frem til parkeringsplassen og gjør seg klar for turen opp på toppen av Tveitheia. Det er Trågfjell som sees i bakgrunnen.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i APRS. Bokmerk permalenken.