FM Repeateren LA6SR på Heiberg i Søndeled

21. Oktober, 2015 ble LA6SR flyttet fra Hasåsen til Heiberg radiolinjestasjon. Det var LA8NK – Tor Magnus og  LA3VW – Odd som sto for flyttingen, med god assistanse under test  av LA3YNA – Knut. Årsakentil flyttingen var at det er ett mye bedre QTH og at der er bilvei helt frem. Dette vil gjøre evt. fremtidig vedlikehold lettere.  Selve repeateren ble også byttet ut da den gamle hadde skrantet i lengere tid. Den er nå erstattet med en ICOM CY-5000. Duplexfilteret ble beholt, da det viste seg at det fremdeles holdt spesifikasjonene. Det ble laget på fabrikken til nå silent key Ivan Bach – LA1SE, og har vert i drift siden en gang på slutten av 1900 tallet. Det er sønnen Roger som eier filteret i dag, men hans ønske  er at vi bruker det så lenge vi har behov for det. Antenna er en 2 element Rohde & Schwarz.  Vi har fått godkjenning av masteeier til å bytte den ut, men foreløpig så ser det ut til at den fungerer godt. Repeateren åpnes primært med en subtone på 107,2 Hz, men du kan fremdeles bruke 1750 Hz hvis du ønsker det. Frekvensen er 145,775 / 145,175 MHz og kjører smalbånd 12,5 kHz.

Dette bildet viser hvordan det så ut på repeater-QTH til å begynne med. Det ble mye bedre senere da LA6VBA skaffet oss ett 19″ rack med mye større høyde. PCen brukes til administrasjon av D-Star hotspottet LD4RH som også befinner seg her.

Øverst i dette bildet ser vi antenna som vi bruker på repeateren. Den nederste antenna brukes til D-Star

Om kvelden den 16. September, 2017 kjørte Ole-LA7LW og Odd-LA3VW opp til Heiberg med det nye racket. Da det var sent på kvelden fikk vi bare racket på plass inne i lokalet uten å gjøre noe mere. Fire dager senere kjørte Tor Magnus-LA8NK og Odd-LA3VW opp og begynet å jobbe. Det var en ganske stor jobb. Først måtte det gamle racket ribbes for det som var brukbart og hives ut. Deretter begynte vi å anbringe utstyr i det nye racket og etter ca 3 timer var vi ferdige. Hvis dere ser på bildet under er det blitt atskillig mer ryddig, og alt virket med en gang.

 

Runde to ble utført 05. August, 2018. Da reiste Ole-LA7LW, Jørn-LA8DNA, Tarald-LA6VBA og Odd-LA3VW opp med ett backupbatteri. Det var fort gjort å montere, da alt var gjort klart på forehånd. Det som gjenstår av arbeid nå er å montere en sirkulator på senderutgangen. Sirkulatoren med dummyload er klar, det er bare å få montert den.

Det var Tarald-LA6VBA som trimmet inn alle sirkulatorene våre. Her sees han under arbeidet i schaken sin.

Lørdag den 14. Oktober, 2023 ble den gamle repeateren erstattet av en TAIT T800 repeater som var bygget om av LB7XI. Den kan nå kun kan åpnes med CTCSS 123,0 Hz. Den gamle 1700 Hz tonen virker ikke lenger. Grunnen til byttet var at den gamle ICOM repeateren hadde skrantet i lengere tid. Frekvensene forøvrig er som på den gamle repeateren: 145,775/145,175 MHz. Det er planen at den senere skal koples inn i Agder repeaternettverk ved hjelp av en link på Fjæreheia.

26.Mars 2024. Repeateren ble i dag tilkoplet Agder Repeaternettverk, som består av følgende repeatere: Hestheia, Odderøya, Hovassfjell, Arendal og i dag også Søndeled.    Alle repeaterene bruker i dag subtonen 123 Hz. 1750 Hz er helt ute av bildet.

Dette innlegget ble publisert i FM, Infrastruktur. Bokmerk permalenken.