Winlink RMS Packet Gatewayen LA4A-10

Onsdag den 8. April, 2020 var LA7LW og LA3VW oppe på Vardåsen på Tromøy og monterte opp Arendalgruppas nye Winlink RMS (Radio Mail Server) Packet Gateway. Den opererer på frekvensen 144,925 MHz , 1200 Baud packet. LA4A-10 består av en PC med nødvendig software, en Kantronics TNC (Terminal Node Controller) og en ICOM IC-F510 VHF radio. Antennen er en Ariel OY AV1431 vertikalpolarisert dobbel dipol. Den er plassert 19m oppe i masta (124 m.o.h) og er av en veldig god og solid konstruksjon.

Lørdag den 9. Mai, 2020 var LA7LW og LA3VW igjen oppe på Vardåsen og monterte opp utstyr. Denne gangen  for 70cm, slik at LA4A-10 nå også kan kontaktes på 433,725 MHz, 1200 baud packet. Installasjonen var meget vellykket og utstyret spiller som det skal.

Her ser vi 2m antenna til LA4A-10/LA4A-5. Det er den doble dipolen oppe til  venstre i masta. Den doble dipolen nedenfor på samme side er for  aksess til LA4A-10/LA4A-5 på 70cm. Piskantenna oppe på høyre side tilhører APRS digipeateren LD4AT.   Foto: LA3VW

Med denne Winlink RMS Packet Gatewayen på VHF/UHF, kan Radioamatører som er innen dekningsområdet, nå sende/motta e-mail via en VHF/UHF radio og en TNC tilkoplet en PC helt uavhengig av eget Internett. Her kan man nå sende/motta  e-mail til/fra hvemsomhelst, hvorsomhelst over hele verden.

Det er installert Winlink RMS Relay software, så i perioder der LA4A-10  har mistet internett, så kan man velge å bruke RMS Relay som lokal database for lokale meldinger. De blir evt. uploadet til en Winlink CMS (Common Message Server) når internet er tilbake. Denne PCs Winlink Express bruker da også samme RMS Relay og kan slik kommunisere med Packet brukere. Dette betyr at hvis lokalt internet er borte, så kan denne Winlink Express på stedet om ønskelig likevel delta i den lokale kommunikasjonen med utgangspunkt i selve RMS Relays meldinger. Det er Winlink RMS Packet som da over radio betjener alle de andre packet-brukerne.

Her er den ferdige installasjonen. På øverste hylle vises fra høyre UHF radio med KAM All Mode, i midten VHF radio med KAM3+.  Radioen helt til venstre tilhører APRS installasjonen LD4AT.

Det er og installert KA-noder på 2m og 70cm med signaturen LA4A-5. De kan brukes for å linke til andre Winlink RMS Packet stasjoner ved behov, forutsatt at de er på samme bånd. Vi håper å kunne erstatte de Kantronics TNCene vi bruker i dag med en KAM-XL. Da vil vi kunne krysslinke mellom 2m og 70cm, men foreløpig har vi ikke den muligheten. KA-nodene  kan også brukes til å oppnå Peer2Peer packet samband mellom lokale klientstasjoner som ligger på samme bånd. Disse lokale stasjoner kan da stå STBY i P2P mode når de ikke selv opererer aktivt. Man kan bruke en KA-node som Digipeater, men bør helst brukes som en Node for mer effektiv bruk av Winliknk Express sin mulighet for connect script. I slike tilfelle brukes ikke selve PCen på Tromøy i det hele tatt. Kun radioene og Kantronics TNCene frittstående.

Vi takker Ligaens fagansvarlige for Winlink, LA7UM, for god assistanse på den software- messige delen av oppsettet. Han har også kommet med mange gode råd og tips under hele prosessen.

Dette innlegget ble publisert i Packet, Winlink. Bokmerk permalenken.