Arendalgruppens Radiofyr i UHF-båndet

Arendalgruppen har 2 radiofyr i UHF båndet. Begge har signaturen LA3SHF og sender  på henholdsvis 1296,877 MHz og 2320,880 MHz.

13cm fyret LA3SHF:

13 cm fyret er laget av LA6LCA-Leif på Nøtterøy, mens den opprinnelige nøklingsenheten ble laget av nå silent key LA8AK-Jan Martin. Det var han som plasserte fyret på Vardåsen på Tromøy for mange år siden, da han mente dette var ett bra QTH. Fyret surret og gikk i mange år, helt til der kom andre eiere og tjenester inn i hytta hvor det var plassert. På samme tid ble der og montert en ny og større mast og fyret gikk QRT sammen med et 23 cm fyr som og var plassert her. Da noen av gruppas medlemmer kom opp hit senere for å få en status, fant de 13 cm fyret med tilhørende powersupply, mens 23 cm fyret var søkk vekk.

13 cm fyret ble tatt med ned og sent til Leif for en gjennomgang. Han trimmet litt og fant ut at det stort sett var greit. Nøklingsenheten sente feil locator og signatur, så LA8DNA-Jørn bygget en ny nøklingsenhet som er konstruert omkring en Arduino prosessor.

Dette er 13 cm beaconet med toppdekselet fjernet. Det er den gamle nøklingsenheten som sees i midten i bunnen av bildet.

Fyret har følgende data:

Frekvens: 2320,880 MHz  ± 3 kHz
Utgangseffekt: ~800 mW
Antenne: 3 dB Horn
Stråleretning: 150 °

Det kan nevnes at LA6LCA, Leif er i gamg med å konstruere et PA trinn til dette fyret slik at det vil få ca 6-7 Watt ut.

23cm fyret LA3SHF:

23 cm fyret er en helt ny konstruksjon basert på en MKU-13 beaconmodul fra Kuhne Electronic. Den gir ca 1,2 W ut som vi demper med et 3 dB dempeledd. Effekten herfra sender vi inn i en Mitsubishi Power Modul som er montert på en kraftig kjøleflens. Denne koplingen gir 7,5 W ut. Nøklingsenheten er her og laget av LA8DNA-Jørn basert på en Arduino.

Fyret har følgende data:

Frekvens: 1296,877 MHz  ±
Utgangseffekt: ~ 7 W
Antenne: 2×15 element yagi
Stråleretning: 150 °

Her ser vi antennene slik de står pr Januar 2019. 13 cm antennen til høyre er en 3 dB hornantenne, mens 23 cm antennen er en 2×15 element yagi. Disse antennene skal etter hvert fjernes og erstattes med slot antenner. Slotantennene er så å si klare, bare litt mekanikk og innjustering med en nettverksanalysator gjenstår.

Begge fyra sender følgende sekvens i CW:

LA3SHF  LA3SHF  LA3SHF  +30 sek. bærebølge

LA3SHF  LA3SHF  LA3SHF  +30 sek. bærebølge

LA3SHF  LA3SHF  LA3SHF  JO48JK +25 sek. bærebølge

Her ser vi antennene pr 6. Mai 2020.  Det er en 13 dB sektor hornantenne for 6cm beacon som vi ser helt til høyre i bildet.

Her er fyra avbildet slik de fremsto i Oktober 2022. 23 cm fyret er her bygget om og montert inn i ett  annet kabinett med vifte for bedre kjøling. Du ser det øverst på bildet. Nederst ser du 6 cm fyret. 13 cm fyret er under ombygging og vil få samme utseende som 23 cm fyret. Det vil også bli oppgradert med mere uteffekt.

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Infrastruktur, Radiofyr. Bokmerk permalenken.