APRS digipeateren LD4VS på Slettåsheia i Vegårshei

Den 27. Desember, 2011 reiste Tor Magnus-LA8NK, og Odd-LA3VW opp på Slettåsheia i Vegårshei kommune for å montere opp en Digipeater. Været var fantastisk og de brukte ca 1 time opp til toppen fra parkeringsplassen. Digipeateren, som var montert inn i et rustfritt stålskap, ble festet på veggen i boden med gjennongående bolter. Antenna, en Diamond X-50 som var montert på et par seksjoner Biltemarør, ble montert i toppen av en furu som sto lagelig til inntil hytteveggen. Vi målte tapet i coaxkabelen (RG-8) til ca 2 Watt , så da har vi ca 4 watt tilført antenna. Strøm fikk de fra ett 12 Volt batteri som var tilkoplet 2 stk solseller og en vindgenerator. Det er eieren av boden som står for driften av dette da han har en sikringsradio og gående der oppe.

Klokken 13:40 ble strømmen tilkoplet og digipeateren var QRV.

Dagen etter var Digipeateren død. Siste beacon ble sent ut kl 06:41 på morgenen. Hva kunne dette være? Da den ikke reagerte på eksterne kommandoer heller, var det ikke annen råd en at LA8NK og LA3VW måtte reise opp en gang til. Problemet viste seg å være at den hadde «hengt seg». Dette ble løst ved at de tok strømmen et øyeblikk for deretter å starte den opp på nytt, Digipeateren var QRV.

Digipeater QTH. Antenna står i furua til høyre, men kan ikke sees på bilde.

 

24. Januar, 2012 sluttet digipeateren å virke igjen. Da det nå var en del snø kom vi oss ikke opp dit før 1. Mars. Det viste seg å være en RESET som var kuren denne gangen og.

Digipeateren hadde hittil gått under signaturen LA4A-2. Den 21. Mars 2012 fikk vi beskjed om at den hadde fått signaturen LD4VS. LA3VW byttet da umiddelbart signatur på den remote fra sitt hjemme-QTH.

LA8NK og LA3VW tok en ny tur opp til digipeateren den 24, Mars. På grunn av flere uregelmessigheter den siste tiden, fant de det nødvendig å bytte ut radioen. Gruppa hadde fått en ny Argent Data FC310/D av LA7LW, som han hadde til overs. Denne ble nå plassert inn her. Etter byttet så alt ut til å funke som det skulle.

17. August, 2012 var digipeateren blitt veldig tunghørt. Den 17. August 2012 tok Willfred-LA2VRA en kveldstur opp på digipeateren. Han tok og resatte den og det så ut til å hjelpe. Digipeateren tracket han nå, hvilket den ikke gjorde før reseten, Konklusjonen ble da at han ikke gjorde noe mere. Senere viste det seg at digipeateren fremdeles var temmelig tunghørt. På grunn av dette tok LA3VW med seg XYL og harmonisk opp en tur 19. August 2012. Han hadde da med en ny radio av samme slaget. Dette byttet så ut til å gjøre utslaget og stasjoner langt nede i OZ land ble tracket.

Digipeateren fortsatte å oppføre seg eksemplarisk. Så den 19. August 1013 tok flere fra Arendalsgruppa seg opp på Slettåsheia for å forlenge mastrøret i furua. De hadde og med en timer som skulle resette digipeateren hver natt. Dette var en meget vellykket ekspedisjon.

Her sees alle ekspedisjonens deltagere under kaffepausen etter ankomst til toppen med unntak av LA3VW som var forograf. Fra venstre ser vi gruppas formann Morten-LA9SGA. Videre ser vi Jørn-LA8DNA og hans XYL. Bak dem ser vi Ole-LA7LW, Videre ser vi Christian-LA1UP og hans XYL .

Her ser vi Ole under arbeidet med å feste og forlenge antennmasta i furua.

En titt inn i digipeaterskapet.

Hele ekspedisjonen etter at dugnaden var unnagjort.

Så, den 27, Desember 2013 døde repeateren igjen. Det var LA7LW-Ole og LA3VW-Odd som måtte ta turen opp på Slettåsheia denne gangen. Det skjedde 11. Januar 2014. Inne i bua fikk de se at der ikke var lys i lysdioden som sitter i fronten av skapet. Denne indikerer spenning. Vi sjekket sikringer og spenninger og fant ut at det var timeren vi hadde montert inn som ikke virket lenger, Denne ble så fjernet og digipeateren var i orden igjen atter en gang.

Digipeateren har stort sett gått fint siden dengang, bortsett fra en reset 20. Mai, 2015.  I den senere tid har der vert litt trøbbel med å holde batterespenningen oppe, men det er ett problen som eier av sikringsradioen tar seg av.

Digipeateren består av følgende:

Radio: Argent Data FC-301/D
Powersupply: Solseller og Vindmølle
Antenne: Diamond X-50
Tracker: Argent Data OT3m integrert i radio
Båndpassfilter: Ikke montert
Dette innlegget ble publisert i APRS, Infrastruktur. Bokmerk permalenken.