Winlinksystemet vårt gjennon 2021

Dette er et backup sambandsnett som vi håper vi aldri får bruk for, men dessverre ser vi mer og mer hyppig at annet normalnett faller ut pga ekstremvær. Hva da hvis også vi får situasjoner som minner nærmere om det som i visse perioder skjer oftere og oftere andre steder i verden?

Heldigvis har nettet vårt fungert veldi bra gjennom hele 2021. Vi har hatt fungerende linker både til LA1T-10 og LA1G-10 både på 2m og 70cm. For å få aksess til nettet brukes frekvensene 144,925 MHz og 433,725 MHz 1200 bps packet. Ved slutten av året ble Winlinksystemet på Vealøs ved Skien kraftig oppgradert og etter det har forbindelsen dit faktisk vert opp hele tiden uansett «vær og føre».

Vi har planer om en tilsvarende oppgradering av LA4A-10, men det kommer antagelig ikke til å skje før snøen går og der blir farbart igjen. Oppgraderingen vil og omfatt montering av nødstrømsbatteri.

På justøy skal der monteres en Winlink KA-Node på 70cm (LD4WJ-5) slik at omkringliggende områder  kan få aksess til nettet. Også her vil det bli montert nødstrømsbatterier.

Til sist skal det nevnes at der antagelig kommer opp en Winlink RMS VARA FM Gateway på Heiberg ved Søndeled. Den vil kjøre på frekvensen 144,950 MHz og bruke signaturen LA4A-11. Heller ikke her vil det skje noe før veien opp blir farbar igjen

Vil du vite mer om Winlinksystemet, finner du det her:

https://www.winlink.org/

 

Dette innlegget ble publisert i Winlink. Bokmerk permalenken.