APRS Digipeateren LD4SH på Hasåsen i Søndeled

Lørdag 28. November, 2015 ble LD4SH flyttet opp til Hasåsen etter å ha vert QRT en måneds tid. Da Søndeledrepeateren, LA6SR ble fyttet til Heiberg måtte APRS digipeateren vike. Grunnen til dette var at vi bare har en 2m antenne i masta der oppe. LD4SH står nå i den gamle repeaterboden. Den er nå en mere «up to date» digipeater, da vi har byttet ut det gamle MFJ-1270-B modemet med en mere moderne OT3m fra Argent Data. Dette er bygget inn i ett rustfritt stålskap sammen med et 6A powersupply.  Antennen som sitter på boden er en Diamond X-300. Det var LA3YNA, Knut som påtok seg denne flyttejobben. 

Dette er den oprinnelige installasjonen som LA3YNA-Knut foretok.

Digipeateren gikk greit helt frem til 3. Mars, 2916, da forsvant den fra kartet. Det viste seg senere under en inspeksjon at det var 220V strømforsyningen som hadde fått brudd på linja opp.  Dette ble ikke reparert før 6, Desember samme år. Da var det ett installasjonsfirma som koplet den opp igjen. Det var eieren av QTH som betalte for dette, da han og har ett juletre på toppen der som tennes i Desember og kan sees nede fra bygda.

Etter at 220 Volt linja var reparert gikk digipeateren QRT igjen etter kort tid. LA8NK og LA3VW tok en tur opp 4. April, 2017 for å prøve å få den på lufta igjen. De resatte digipeateren og sjekket at den kom opp på kartet, og det gjorde den. Utstyr til å måle antenna hadde vi ikke fått med oss, så vi ruslet ned igjen. De påfølgende dagene ble det klart at den ikke fungerte som den skulle, og etter hvert gikk den helt QRT.

LA7LW og LA3VW tok en tur opp igjen 8. Juli, 2017 for å prøve å finne feilen. Denne gangen hadde vi med nødvendig måleutstyr. Vi hadde og en ny radio, en Alinco 135, og ett OT3m modem. Dette ble montert sammen og strømforsynt fra ett power som sto der oppe. Før vi koplet på antenna målte vi den – KATASTROFE –  SWR var lik 10:1 eller muligens enda værre. Ved nærmere underesøkelse viste det seg at X-300 antennen hadde brudd i skjøten på midten og det lot seg ikke reparere der oppe. Hadde vi en erstatning? Det beste vi fant der oppe var en maritim antenne som tideligere var brukt til AIS. Den hadde brukbar SWR  og ble koplet inn. Det viste seg etterhvert at denne gjorde en ganske god jobb, men vi ønsket å erstattet den med en Diamond X-30 så snart som mulig.

Digipeateren døde igjen 20. August, 2017, og LA3VW reiste opp igjen 3. Oktober, 2017  for å prøve å få den i gang igjen. Han hadde med nytt modem, men det hjalp ikke. Digipeateren var like død. Da det så ut til at radioen virket og spenningene var OK, så han  ingen andre muligheter enn å ta alt med ned for feilsøking.

Og feilen var: På en eller annen måte hadde radioen fått splittfrekvens. Hvordan vites ikke……..

LA7LW og LA3VW tok en tur til toppen igjen den 18. November, 2017 med helt nytt oppsett + ny antenne. Digipeateren består nå av en Argent Data FC-301/D radio med innebygget Tracker 3. Dette sammen med et powersupply, er bygget inn i et rustfritt stålskap. Den nye antenna ble og satt op, en Diamonx X-30. Det var litt plundrete å få festet den på masterøret, da røret var litt for stort i forhold til klammera men det gikk til slutt og SWR var utmerket. Dette oppsettet har gått så og si kontinuerlig siden daengang, bortsett fra ett par korte strømbrudd som skyldes snøvær og tenning av julegran.

Digipeateren består av følgende:

Radio: Argent Data FC-301/D
Powersupply: Mean Well S-60-12,  12V/5A
Båndpassfilter: Ingen
Tracker:

Argent Data OT3m innebygget i radio

Antenne: Diamond X-30

Utsikt fra toppen av Hasåsen og nedover mot Søndeled sentrum.

Dette innlegget ble publisert i APRS, Infrastruktur. Bokmerk permalenken.