Frekvensdisplay for eldre radioer

 

Denne artikkelen er opprinnelig skrevet av LA2NL- Knut Aashamar som et tips til gruppas medlemmer, Vi syntes den var så bra at vi velger å gjengi den her.

Han skriver følgende:

Etter mange år uten antenne kom det i julen 2013 opp en longwire. Julepresangen var en autotuner, så da var jeg igjen operativ på alle HF bånd. TS-930 ble blåst støvet av og startet opp. Det er kommet mange nye digitale rigger på markedet, men den gamle analoge var god nok for meg. En ting manglet jeg; et spektrumdisplay. Det ville gjøre det enklere å få en rask oversikt over båndet. En ny teknologi som var på markedet var SDR radio. Den enkleste består av en USB dongle på en PC eller nettbrett og en SDR software. Et enkelt søk på google gav mange forslag til løsninger.

Systemet:

Mitt valg var som følger:

  1. En RTL2830U dongle
  2. Ett 8″ nettbrett med god oppløsning
  3. En HF konverter for å dekke 1 – 30 MHz området
  4. SDR-TOUCH software
  5. Diverse kabler med miniplugger

SDR KONVERTER:

RTL2830U så ut til å være mye brukt som radio enhet. Jeg bestillte på nettet fra Kina. Ingen treff på noen Norsk leverandør. Den kom i løpet av et par uker, rett i postkassa og uten tillegg siden prisen var under kr 200. Pluggen på SDR radio heter MCX.

HF-KONVERTER:

HF konverter ble kjøpt fra NooElec.com Prisen var US$ 45. Den kom og rett i postkassa i løpet av to uker. Jeg ser at NooElec selger en integrert enhet for ca US$ 65 og RTL enhet. Dette kan derfor være en enkel «one stop shopping» nettbutikk. Husk plugger og mellomledninger. (SMA kontakter på HF konverteren). Cableworld.no har også kablene du trenger. HF konverteren får strøm fra en USB kontakt. Jeg hadde en enkel USB hub (med strøm) så denne ble brukt.

NETTBRETT:

Jeg valgte et 8″ nettbrett fra Nvidia (Nvidia Shield). Årsaken var stor CPU kraft og høy oppløsning. Andre nettbrett med Android 4.2 eller høyere vil sikkert virke like bra. Til nettbrettet måtte jeg ha en mini-USB til USB-hun for tilkopling av SDR Radioen. SDR radioen får strøm fra nettbrettet. Jeg prøvde å kople til gjennom en USBG hub, men da fant ikke nettbrettet USB radioen. Ulempen med dette er at nettbrettet ikke lades når SDR radioen er i bruk.

Tilkopling til TS930:

Frekvensdisplayet skal følge med søkingen på riggen. Jeg ønsker å se 100 kHz på hver side av der jeg er. F.eks fra 3,6 – 3,8 MHz når jeg er på 80 m. Jeg koplet meg inn på utgangen av forsterkeren på første MF, før filteret, senterfrekvens 44,93 MHz. Bildet viser en liten kondensator og minikoaksen ut til SDR mottakeren. (Bildet kommer senere)

Software:

Jeg lastet ned følgende apper til nettbrettet:

  1. SDRTouch (gratis)
  2. SDR Touch Key (betal) Gir spektrum analysator funksjon.
  3. RTL2832U driver (gratis)

Hvordan virker systemet?

Systemet virker med en gang du trykker på «PÅ» knappen øverst på menyen på høyre side av skjermbildet. SDRTouch finner både driveren og SDR Touch Key. Deretter er det bare å stille inn senterfrekvensen ved å trykke på «jump». Still inn modulasjonstypen. Enkleste kan være å prøve en FM krigkaster først. (Etter at dette ble skrevet har vi mistet de fleste FM stasjonene her , men enkelte lokale sendere finnes.) Frekvensområdet er i utgangspunktet 1 MHz. Dette kan reduseres ved å bruke to fingre på skjermen. For å hoppe til ett signal på skjermen, trykk på signalet og mottakeren hopper dit. Jeg har prøvd det samme på en PC, men touchskjerm navigering er mye bedre.

Med eller uten HF konverter?

Med MF på 44,93 MHz så trengs ikke HF konverteren. RTL2832U dekker dette frekvensområdet. Jeg har prøvd begge deler, 44,93 MHz direkte og (125+44,93) MHz, og begge deler virker like bra. HF konverteren er nødvendig for å lytte direkte på HF, eller på rigger med 9 MHz som første MF.

Konklusjon:

Veldig morsomt og billig radioleketøy for unge og gamle amatører.

mvh  Knut – LA2NL

 

Dette innlegget ble publisert i Teknikk. Bokmerk permalenken.