Winlink installasjonene til LA4A.

Arendalgruppa har i dag tre Winlink installasjoner. En av disse er plassert på Tromøy og består av 2 stk Packet RMS Gateways, og 2 stk KA-Noder. De bruker frekvensene 144,825 MHz og 433,725 MHz. Hva er så en RMS Gateway? RMS står for Radio Message Server og er altså en server som tar i mot radiobaserte email og sender de videre til en CMC (Common Message Server) Av disse finnes det pr i dag kun 2 stk på verdensbasis og disse prater med hverandre og deler email, slik at begge har samme informasjon. Så hvis en bruker kopler seg opp mot en RMS, samme hvor i verden han befinner seg, så vil  han motta all email som er adressert til ham.

For at dette skal fungere er vi avhengig av at RMSene har Internetttilkopling. Faller internett ut, har vi nødløsninger. Av software har vi nemlig installert noe som heter RMS Relay. Den virker som ett lokalt postkontor uten forbindelse med omverdenen. Hvis en lokal bruker laster opp en email, blir den liggende på postkontoret til evt. Internett kommer tilbake. Den blir da lastet opp til en CMS.  Hvis den er adressert til en annen lokal bruker vil han få den når han kopler seg opp mot LA4A-10 selv om internett er borte.

Det finnes og en annen mulighet og det er å digipeate til en annen nærliggende RMS som fremdeles har internett. Dette kan i vårt tilfelle være  LA1G-10 i Skien eller LA1T-10  i Tønsberg. Hvis man skal digipeate, bruker vi KA-noder inntil vi er fremme ved ønsker RMS. En digipeater path til Skien kan f.eks se slik ut:

C LA1G-10 via LA4A-5.

For å sende og motta email via radio kreves det at du har ett radiobasert email-program. Det mest bruket er i dag ett som heter Winlink Ekspress.                                                         Det finner du her:

https://downloads.winlink.org/User%20Programs/

I tillegg til dette programmet, trenger du selvfølgelig en VHF eller UHF FM radio og en hardware- eller en software TNC. Av software baserte  TNCer, finnes det  ett utmerket progran som er skrevet av UZ7HO.

http://uz7.ho.ua/packetradio.htm

All kommunikasjon som er relatert til Tromøy går på packet, dvs. 1200 bps. Men vi har andre installasjoner og som bruker VARA FM og da går kommunikasjonen mye raskere.  Disse installasjonene er plassert på Heiberg ved Søndeled (LA4A-11) og på Vaktårnheia i Arendal (LA4A-12). De bruker frekvensen 144,950 MHz. Skal du kommunisere med en av disse, må du ha ett lydkort + ett VARA FM softvareprogram som er skrevet av EA5HVK     Det finner du her:

https://rosmodem.wordpress.com/

Mange radioer har i dag innebygget lydkort. Har du ikke en slik radio, kan du bruke ett eksternt lydkort f.eks ett fra Masters Communication i USA.

Adresse:   https://www.masterscommunications.com

Det skal nevnes at på VARA FM installasjonene våre kan du og bruke packet. Du bruker da samme frekvens, altså 144,950 MHz. Installasjonen vil da selv føle om det er ett PACKET- eller VARA FM signal som kommer inn.

Dette er hva gruppa har av Winlink installasjoner i dag, men vi jobber med å få satt opp en KA node på Justøy. Den vil få signaturen LD4WJ-5 og vil bruke frekvensen 433,725 MHz. Med denne vil brukere i nærheten av Justøy få bedre dekning og vil kunne linke seg opp mot Tromøy RMS og derved komme inn på nettet.

Dette innlegget ble publisert i Nødsamband, Winlink. Bokmerk permalenken.