Dugnad hos Jarl Idar, LA2IHA

I Februar 2021 kom der ett nødrop fra Tvedestrand. Det var LA2IHA, Jarl Idar som trengte hjelp til å komme på lufta igjen. Først og fremst over nærliggende FM og D-Star Repeatere. Han fikk raskt respons fra LB7VI, Sverre som og fikk engasjert undertegnende. Vi tok en tur til han først i Mars, først og fremst for å få en oversikt, men hadde og med en 2m mobilradio og ett powersupply som Sverre  hadde skaffet tilveie for en grei pris. Dette ble koplet opp mot en X-50 antenne som sto på taket. Han ble nå foreløpig QRV over en del repeatere, men ikke på D-Star. Til dette trengtes en bedre antenne og litt annet materiell. Dette skaffet han raskt tilveie og vi reiste tilbake en uke senere for å montere dette. X-50 antenna ble demontert og erstattet med en X-300 antenne som ble plassert en god del høyere over taket enn den gamle. Coaxkalelen ble og byttet ut med en H-155 kabel som var en del bedre enn den gamle RG-58 kabelen. Parallelt med dette ble schaken flyttet opp i 2. etasje. Dette gav kortere coaxlengde og minder tap.


Her ser vi resultatet av dugnaden utvendig. Shacken er bak de to vinduene på kvisten.

Så var det tid for testing. Først ett oppkall over Arendalsrepeateren. Her var det 59+ begge veier og susen som han hadde hatt tideligere var borte. Samme over Risørrepeateren. Over Grenlandsrepeateren var signalene, naturlig nok svakere, men fortsatt leselighet 5 så vi må si at dette ble ett skikkelig løft. Vi testet en del simplex også, bl.a. mot LA2EN på Saltrød. Her var det og, utrolig nok 59+++ i begge retninger, så på 2m FM  kan vi nok si at vi kom i mål.


LA2IHA, Jarl Idar sjekker at jobben er skikkelig utført.


Ettter denne vellykkede testen vanket der kaffe og vafler og det smakte fortreffelig.

D-Star testingen gav et heller sørgelig resultat, så her må det gjøres en ny innsats. Først og fremst på repeaterens antenneside borte i Søndeled, da antenna som står der i dag er retningsvirkende og antagelig med beamen i feil retning.. Det må nevnes at de nærmeste D-Star repeaterene her i distriktet går på 70cm, så vi må forvente litt svakere signaler enn på 2m, men de skal være kjørbare. Vi kom altså ikke i mål med D-Star i denne omgangen så vi forbereder en ny tur, og da skal der opp en ekstra X-300 antenne, samt at D-Star radioen hans må omprogrammeres. Denne programmereingen har LA6XAA, Eric lovet å ta seg av.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Dugnader. Bokmerk permalenken.