Frekvensinformasjon i Beacon fra APRS digipeatere med mere.

Når du er på biltur og kommer inn i ett ukjent område, kunne det vært greit å få opplysninger om det er en repeater innen rekkevidde. Denne muligheten finnes, da APRS installasjoner kan settes opp til å bringe ut denne informasjonen via ett Beacon. Hvis du har en radio som er forberedt for dette, trenger du bare å trykke på en knott, og radioen vil stille seg inn automatisk for en QSO over vedkommende repeater.

Informasjon som kommer opp i displayet på radioen din er:  Signatur, frekvens, subtone og frekvensskift. F.eks. slik:

LA5AR                                                                                                                                               145.700MHz    t107    -0600kHz

Har du en Kenwood eller YAESU radio som f.eks. Kenwood TM-D700, D710, TH-D72 eller YAESU FTM-400, FTM-350, FTM-100 eller en annen moderene radio , trenger du bare å trykke på TUNE-knotten og radioen stiller seg inn automatisk og er klar for QSO over denne repeateren. Har du en eldre radio uten denne muligheten kan du stille inn manuelt etter informasjonen som kommer opp i displayet.

Arendalsgruppa har denne funksjonen på begge sine repeatere (LA5AR og LA6SR). Informasjonen blir sent hvert femte minutt, så mobile stasjoner vil greit bli varslet når de komme inn i ekningsområdet. Nå er det slik at skal dette fungere optimalt må beaconet bare sende ut informasjonen lokalt, og da helst fra repeater-QTH. Dette gjør ikke våre digipeatere i dag, p.g.a. tekniske problemer, men vi tror vi har en løsning på dette.

Det finnes andre muligheter også for å oppnå kontakt med andre mobile radioamatører.  En er at man på disse moderne APRS radioene i dag har mulighet til å legge i beaconet hvilken frekvens man lytter på. Dette kan stilles inn slik at frekvensinformasjonen  som beaconet sender ut sammen med GPS-informasjonen vil justere seg automatisk alt etter hvilken frekvens du bruker.


Her ser vi at LA5PPA lytter på 145,500 MHz. Markerer vi han med pila og trykker på TUNE knotten stiller radioen seg automatisk inn på denne frekvensen

En annen mulighet er å bruke VOICE ALERT. Jeg skal kort beskrive det her:

Tenk deg en «HAM-radar» som automatisk varsler deg om andre mobile amatørradio-stasjoner er innen  simplex rekkevidde for en QSO. Å kjøre langs veien med en radio som har en slik «radar mottaker» vil få tiden til å fly mens du kjører. Alle radioer som er nevnt tideligere i denne artikkelen  har denne muligheten. Voice Alert er ikke noe annet enn å sette mobilradioen til CTCSS 136 på 144.800 MHz. Dette fungerer, fordi enhver APRS-mobil i Europa som kjører Voice Alert ikke bare lytter på denne kanalen med CTCSS 136, men han sender også ut en lokal pakke en gang i minuttet for å varsle andre mobile stasjoner om at han er innen simplex rekkevidde for kommunikasjon!

Det fungerer slik at alle APRS-mobil med VoiceAlert overfører en pakke en gang i minuttet med CTCSS 136.  Så, av alle de tusenvis av pakker på denne kanalen, er det bare de med CTCSS 136 som kommer fra andre mobiler som du vil høres i høytaleren din. Dette betyr at de er lokale og innen rekkevidde for en QSO. Ellers er høyttaleren død og stille. Denne funksjonen kalles «radar ping» og varsler  i Voice Alert.

Hvordan alt dette funker og hvordan du stiller inn radioen, finner du mer utfyllende informasjon om her:

Voice Alert

Dette innlegget ble publisert i APRS, Teknikk. Bokmerk permalenken.